De Beste Muziekspullen
Vertrouwd raken met MIDI Controllers

Vertrouwd raken met MIDI Controllers

Geplaatst door 29-03-2022 17:09 door Rianne Wesselink

Een MIDI Controller is een geweldige manier om expressieve controle toe te voegen aan je studio-opstelling. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde pro, het is de moeite waard om wat tijd te besteden aan het leren kennen van de mogelijkheden en functies van je nieuwe MIDI controller.

MIDI Controllers zijn er in verschillende maten, vormen en functies. Beslis voordat je er een koopt welk type controller je nodig hebt. Zoek je iets lichts en draagbaars om mee te nemen? Of heb je liever een zwaardere controller met Expression Control en grote pads?

Als je eenmaal een MIDI controller hebt, is de volgende stap om vertrouwd te raken met de mogelijkheden en functies. Begin met hem aan te sluiten op je computer en je Digital Audio Workstation (DAW) te openen. De meeste controllers hebben 'MIDI mapping', wat betekent dat ze automatisch de populairste DAW's herkennen. Zo niet, dan moet je handmatig de MIDI-codes in de controller invoeren om hem compatibel te maken met je DAW.

Inzicht in de indeling van je controller is ook erg belangrijk. De meeste MIDI-controllers hebben een verscheidenheid aan pads, schuifregelaars en knoppen. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met al hun functies, want ze kunnen allemaal verschillend gebruikt worden, afhankelijk van hoe je je DAW wilt besturen. Bijvoorbeeld, schuifregelaars kunnen worden toegewezen aan volumeregeling, terwijl pads kunnen worden toegewezen aan instrument samples.

Wanneer je de verschillende regelaars begint te begrijpen, is het tijd om de MIDI controller te gaan gebruiken met je opname software. Wijs de regelaars toe aan de parameters van je software en begin met opnemen. Experimenteer met verschillende instellingen om het meeste uit je controller te halen.

MIDI controllers zijn een geweldige manier om meer creativiteit en controle aan je opnamen toe te voegen. Neem de tijd om vertrouwd te raken met je controller, en wees niet bang om te experimenteren met verschillende instellingen. Naarmate je vaardiger wordt met je MIDI controller, zul je in korte tijd echt unieke muziek kunnen maken.