De Beste Muziekspullen
De beginnersgids voor dj's en draaitafels

De beginnersgids voor dj's en draaitafels

Geplaatst door 11-07-2022 14:12 door Sophie Jacobiatus

DJ zijn is niet zo ingewikkeld als het lijkt. In deze beginnersgids lopen we met je door de basis van het gebruik van een draaitafel om het feest op gang te brengen.

Allereerst moet je beslissen wat voor soort opstelling je wilt. Als je net begint en iets eenvoudigs wilt, is een opstelling met twee draaitafels en een mengpaneel een goede keuze. Heb je eenmaal de apparatuur, dan is het tijd om te gaan spelen.

Een van de belangrijkste elementen bij DJ-en is "cueing". Cueing is het voorbereiden van het volgende nummer dat je gaat spelen. Dit houdt in dat je het tempo, het volume en de EQ instellingen van het nummer aanpast zodat het naadloos aansluit op het huidige nummer. Hiervoor moet je het jogwiel op elke draaitafel gebruiken. Met het jogwiel kun je het nummer op de plaat manipuleren, zodat je de perfecte timing kunt vinden om het te gaan spelen.

Vervolgens moet je leren hoe je het mengpaneel gebruikt. Het mengpaneel is een essentieel onderdeel van DJ-en, omdat het het gereedschap is waarmee je tussen twee tracks schakelt. Je kunt het niveau van elk nummer aanpassen, effecten toevoegen en de muziek mixen op een manier die naadloos en opwindend klinkt.

De meeste DJ's gebruiken liever een koptelefoon om het volgende nummer op te starten, zodat ze ernaar kunnen luisteren zonder de muziek in de luidsprekers te onderbreken. Hiervoor moet je je hoofdtelefoon aansluiten op het mengpaneel.

Tenslotte zul je ook basistechnieken moeten leren. Dit omvat beat matching, scratchen en mixen. Beat matching is wanneer je het tempo van twee tracks op elkaar afstemt zodat ze soepel overgaan. Bij scratchen beweeg je de plaat heen en weer op de plaat om geluidseffecten te creëren. En mixen is wanneer je twee sporen samenvoegt door het volume en de EQ instellingen van elk spoor aan te passen.

Door de tijd te nemen om te leren over DJ's en draaitafels, kun je beginnen met het maken van je eigen sets en je feesten naar een hoger niveau tillen. Met oefening en toewijding zul je de kunst van het DJ-en binnen de kortste keren onder de knie hebben.